PRAKTIJKEXAMEN
  
Hoe gaat het praktijkexamen?    

Voor het examen
Ik kom je thuis ophalen en je rijdt zelf naar het CBR in Blerick. Soms plannen we voorafgaand aan het examen nog een rijles. Bij het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen verloopt en controleert: de uitnodiging voor je examen, je identiteitsbewijs, of je bent geslaagd voor je theorie-examen en of je het formulier 'Zelfreflectie' ingevuld hebt. Na de examenrit bespreekt de examinator dit formulier met je. Vanwege de coronamaatregelen mag ik helaas niet meerijden tijdens je praktijkexamen. Ik ben dan wel bij het begin- en eindgesprek aanwezig.  Soms rijdt er een tweede medewerker van het CBR mee, bijvoorbeeld een examinator in opleiding. 

Op het parkeerterrein
Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto. Bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof, de banden of de lampjes op het dashboard.

De examenrit
De examenrit duurt ongeveer 35-40 minuten. Je rijdt circa 10 minuten met behulp van het navigatiesysteem naar een bepaalde bestemming. De overige tijd rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij/zij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen: wegrijden, rechte en bochtige weggedeelten, kruispunten, in- en uitvoegen, inhalen en van rijstrook wisselen, bijzondere weggedeelten en bijzondere verrichtingen. Bekijk hier een informatiefilmpje van het CBR over het praktijkexamen.

De uitslag
Direct na afloop van de rit krijg je bij het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent. Ben je geslaagd? Dan kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Ben je gezakt? Van de examinator hoor je waar je nog aan moet werken voor de volgende keer. Op het uitslagformulier dat je per e-mail ontvangt kun je dat terugzien. We beginnen dan zo snel mogelijk weer met lessen als voorbereiding op het herexamen. Dat verloopt hetzelfde als het eerste examen. Alleen als je binnen 5 jaar 4 keer of vaker bent gezakt voor je rijexamen, gaat het anders. Dan krijg je elke volgende keer een speciaal examen.

Faalangstexamen
Heb je last van faalangst bij examens? Of ben je t├ę zenuwachtig om te laten zien wat je kunt tijdens het praktijkexamen auto? Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. Hij/zij heeft ook meer tijd om je op je gemak te stellen. En tijdens de rit kun je om een (of meerdere) time-out(s) vragen. Voor het faalangstexamen heb je in totaal 1 uur en 20 minuten de tijd. Daarvan is 35-40 minuten voor de examenrit. De overige tijd is voor een time-out en om zoveel mogelijk voor rust te zorgen. Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die het gewone rijexamen doen. En het faalangstexamen verloopt in dezelfde volgorde als het reguliere praktijkexamen. Bekijk  hier  een informatiefilmpje van het CBR over het faalangstexamen.

In verband met de coronamaatregelen gaan de toetsen en examens bij het CBR er anders aan toe dan gewoonlijk. Wat de nieuwe huisregels en hygi├źnemaatregelen zijn lees je  hier .

Bekijk hier de top 10 van meest gemaakte fouten tijdens het praktijkexamen:
https://youtu.be/vKc5UpaNv5U
Contactgegevens:

Autorijschool Europa
Peggy Boogaarts
Grubbenhove 6
5971 CZ Grubbenvorst
telefoon: 06-10740299
e-mail: info@rijschool-europa.nl
CBR rijschoolnummer: 0427Z7
KvK nummer: 54222494
BTW-ID: NL001839171B02Autorijschool Europa is gevestigd in Grubbenvorst, maar geeft ook les in:

Lottum
Horst
Sevenum
Blerick
Venlo
Tegelen